Σελιδες

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Το δόγμα του σοκ !






     Το δόγμα του σοκ είναι ένα ντοκιμαντέρ που μας βοηθά να καταλάβουμε το παρόν, καθώς αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες αναλύσεις της συγκαλυμμένης ιστορίας της εποχής μας. Μια συναρπαστική περιγραφή της νέας παγκόσμιας τάξης, που βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ...
Η ανάλυση του καπιταλισμού της καταστροφής επιχειρείται από την Καναδή συγγραφέα Ναόμι Κλάιν με τέλεια διυλισμένη οργή, που διοχετεύεται μέσα από αδιάσειστα δεδομένα. Σε αυτή την πρωτοποριακή εξιστόρηση των πεπραγμένων της πλέον κυρίαρχης ιδεολογίας της εποχής μας, της οικονομικής επανάστασης των «ελεύθερων αγορών» του Αμερικανού οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν, η Ναόμι Κλάιν αμφισβητεί το διαδεδομένο μύθο ότι η παγκόσμια νίκη του νεοφιλελεύθερου κινήματος υπήρξε ειρηνική.
      Καταδεικνύει ότι, από τη Χιλή του 1973 μέχρι το σημερινό Ιράκ, ο Φρίντμαν και οι υποστηρικτές του εκμεταλλεύτηκαν επανειλημμένα τη βία και μια σειρά από τρομακτικά σοκ για να επιβάλουν τις ακραίες πολιτικές τους. Αποκαλύπτει την εντυπωσιακή ομοιότητα ανάμεσα στις ανακριτικές τεχνικές της CIA και στις εκβιαστικές τεχνικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν τον καπιταλισμό της καταστροφής σε ολόκληρο τον κόσμο.
Διαβάστε περισσότερα ...

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Η γυναίκα που έκανε τρόπο ζωής το «Δώσε - Πάρε» !

   Πιστή στην οδέα της προηγούμενης ανάρτησης μία γυναίκα κατάφερε να ζει χωρίς χρήματα για 15 ολόκληρα χρόνια!

Έχετε αναρωτηθεί πώς να είναι η ζωή χωρίς χρήματα; Σας πιάνει πανικός και μόνο στην ιδέα και σας φαίνεται αδιανόητο; Αναρωτιέστε: τι θα τρώω, πού θα κοιμάμαι και πώς θα πληρώνω τους λογαριασμούς μου; Κι όμως, η Γερμανίδα, πρώην καθηγήτρια, Χαϊντεμαρίε Σβέρμερ επέλεξε αυτήν τη ζωή: Καταφέρνει να ζει χωρίς χρήματα επί 15 χρόνια.

Η ιδέα ξεκίνησε από πείραμα και μετατράπηκε σε τρόπο ζωής. Όταν ήταν πιο νέα ταξίδεψε σε περιοχές που υπήρχε τρομερή φτώχεια και εξαθλίωση, όπως η Λατινική Αμερική. Συνεχώς την κατέτρεχε η σκέψη του τι μπορεί να κάνει για να ζει αξιοπρεπώς κάθε άνθρωπος. Προσπάθησε τρεις φορές να βγει εκτός συστήματος αλλά δεν τα κατάφερε. Ώσπου, πριν από δεκαεπτά χρόνια, ίδρυσε ένα γκρουπ ανταλλαγής στο Ντόρτμουντ και ανακάλυψε πόσο λίγα πράγματα χρειαζόταν. Σκέφτηκε ότι είχε όλα όσα χρειάζονταν και τίποτα περισσότερο.

Ήθελε να αποδείξει ότι ο άνθρωπος έχει αξία, όχι εξαιτίας αυτών που έχει αλλά, επειδή απλά υπάρχει. Έχει περάσει πολλές φάσεις στη ζωή της, αλλά αυτή που ζει τώρα απ' ό,τι λέει, είναι η ωραιότερη γιατί είναι και η πιο περιπετειώδης. «Έχει εκπλήξεις και δεν γνωρίζω ποτέ τι θα συμβεί το επόμενο λεπτό. Φαντάζομαι ότι άλλοι άνθρωποι θα το βρίσκουν φρικτό, αλλά για μένα είναι ο σωστός τρόπος ζωής», μας απαντά.

Το σκεπτικό «δώσε - πάρε»

Στην ερώτηση πως πληρώνει τα πάγια έξοδά της, απαντάει: «Πάντα προσφέρω μια υπηρεσία και παίρνω αυτό που χρειάζομαι. Έτσι καλύπτω πάγιες ανάγκες και όχι πάγια έξοδα. Μένω για κάποιο χρονικό διάστημα σε ένα σπίτι, προσφέρω υπηρεσίες και παίρνω αυτό που χρειάζομαι. Είναι απίστευτο το πόσο λίγα χρειάζεται ένας άνθρωπος. Είναι το σκεπτικό gib und nimm (δώσε, πάρε).»

Το όραμά της και η στόχοι της κας Σβέρμερ είναι να εξαπλωθεί αυτό το σκεπτικό και να καταστεί στάση ζωής. Γι' αυτό, εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «Το πείραμα Sterntaler - η ζωή μου χωρίς χρήματα», στο οποίο εξηγεί όλες τις αρχές αυτής της νοοτροπίας. Όλα στηρίζονται στην υπευθυνότητα και την καλή διάθεση και, όλα, γίνονται εθελοντικά.

Για παράδειγμα στα σπίτια: όταν υπάρχει ένα ελεύθερο δωμάτιο, κάποιος το πιάνει και καθημερινά προσφέρει εργασία με δουλειές γι' αυτό που του προσφέρεται. Επίσης, σε αυτό το παιχνίδι μπορούν να συμμετέχουν ολόκληρες πόλεις: Με την ανάρτηση μιας ειδικής ετικέτας «πάρε-δώσε» δηλώνουν την συμμετοχή τους σε αυτό τον κύκλο υπηρεσίες, μαγαζιά, νοικοκυριά που χρειάζονται κάτι. Είναι σαν να παραγγέλλουν. Στα μαγαζιά, για παράδειγμα, μπορούν να παρουσιάζονται προϊόντα που απλά διατίθενται ελεύθερα και αυτός που το παίρνει, να αφήνει κάτι εκεί.

Η κα Σβέρμερ δηλώνει βέβαιη ότι αυτό θα εξαπλωθεί πολύ στο μέλλον. Η ανταλλαγή αποτελεί τη βάση μιας νέας κοινωνικής κατάστασης. Αποτελεί μια ολόκληρη φιλοσοφία για αλλαγή στάσης ζωής.  

Το παράδειγμα της Χαϊντεμαρίε Σβέρμερ ακολουθούν κάποιοι άνθρωποι στην Ισπανία και τη Γαλλία. Αν και όχι απόλυτα, βλέπει ότι η νοοτροπία του «πάρε-δώσε» αγγίζει πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να το κάνουν -άλλος σε μικρότερο, άλλος σε μεγαλύτερο βαθμό, αρκεί να υπάρχει η ανθρωπιά και η διάθεση να δίνεις. Το αίσθημα που νιώθεις είναι πραγματικά καταπληκτικό. Και καταλήγει: «Για κάποιους, είναι μια πρόκληση και για άλλους μια απάντηση». Εκείνη, πιστεύει ότι ρίχνει τους σπόρους και σε 10 χρόνια κάποιος θα πει: «Θυμάστε; Το έλεγε αυτό!». Ίσως οι σπόροι ωριμάσουν πιο αργά σε κάποιους ανθρώπους.

Το Βιογραφικό της Σβέρμερ


Η Χαϊντεμαρίε Σβέρμερ γεννήθηκε το 1942 στo Memel (πρώην ανατολική Πρωσία). Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ίδια και η οικογένειά της ήρθαν ως πρόσφυγες στη Γερμανία, όπου και μεγάλωσε. Εργάστηκε ως δασκάλα για σχεδόν 20 χρόνια και πριν αφήσει τη δουλειά της, έγινε ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δύο παιδιά και τρία εγγόνια.
Το 1994 ίδρυσε τα «Δικαιώματα και Υποχρεώσεις», τον πρώτο κύκλο ανταλλαγών της Γερμανίας. Δύο χρόνια αργότερα, έδωσε όλα τα υπάρχοντά της, προκειμένου να κάνει ένα πείραμα για το πώς μπορεί να ζήσει χωρίς χρήματα. Αργά, αλλά σταθερά, κατάφερε να βγει από τις υπάρχουσες δομές και να βρει ένα νέο τρόπο ζωής.

Έχει εκδώσει το βιβλίο Das Sterntalerexperiment - Mein Leben ohne Geld («Το πείραμα Sterntaler - Η ζωή μου χωρίς χρήματα») το οποίο έχει μεταφραστεί στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα ιαπωνικά και στα νοτιοκορεάτικα.
Στην ιστοσελίδα Heidemarie μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις σκέψεις της, τη ζωή της και την εμπειρία της. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το δεύτερο βιβλίο της στα γερμανικά δωρεάν (αρχείο pdf).
Μαρία  Παπουτσή
Διαβάστε περισσότερα ...

Η Οικονομία της Αλληλεγγύης

Μιας και το βάρος των οικονομικών προβλημάτων μεγαλώνει στη χώρα μας, νομίζω πως θα μας ενδιέφερε και μια εναλλακτική που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Η συγκεκριμένη ανάλυση και συνέντευξη είναι το "ζουμί", η θεωρία του "δούναι και λαβείν" στη σύγχρονη εποχή. Σε επόμενη ανάρτηση θα το δούμε και στην πράξη...



       Η λέξη οικονομία, συνειρμικά, φέρνει στο μυαλό των περισσότερων την έννοια του κέρδους. Μπορεί να συνοδεύεται και από επιθετικούς προσδιορισμούς όπως λογικό κέρδος, μεγάλο κέρδος, αισχρό αλλά, στον πυρήνα της σκέψης, είναι το κέρδος που καθοδηγεί την οικονομική δραστηριότητα. Σε αρκετούς, η λέξη οικονομία μπορεί και να διαχωρίζεται σε ιδιωτική και δημόσια, με τη δεύτερη να εξυπηρετεί το συλλογικό όφελος.
Τα τελευταία όμως χρόνια και, ελέω της οικονομικής δυσκολίας που αφορά όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα, η Ελλάδα ανακαλύπτει ένα σχετικά καινούριο πρόσωπο της οικονομίας, την κοινωνική οικονομία ή για να είμαστε πιο ακριβείς, τον τρίτο τομέα της οικονομίας.
       Τι είναι όμως κοινωνική οικονομία και πώς διαχωρίζεται από τους άλλους τομείς της οικονομίας, την εμπορευματική και τη δημόσια οικονομία;
Η συζήτηση που ακολουθεί με τον καθηγητή στο τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών - Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, Τάκη Νικολόπουλο επιχειρεί να εξηγήσει, να αποσαφηνίσει τον όρο αλλά και να μας εξοικειώσει με τις διαφορετικές μορφές της.
Αν και μερικές φορές τα όρια είναι δυσδιάκριτα, όπως θα πει παρακάτω, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την κοινωνική οικονομία:
Είναι μια οικονομία φτιαγμένη από πολίτες και όχι καταναλωτές, για να καλύπτει τις ανάγκες τους, μέσω ισοδίκαιου καταμερισμού των πόρων. Η αλληλεγγύη και η δημοκρατική συμμετοχή είναι βασικό συστατικό της. Είναι «φιλική» με το περιβάλλον, αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο τοπικά και με αειφορικές τεχνικές, ενώ δε στοχεύει στη μεγέθυνση των οικονομικών μονάδων.
Μπορεί να χωριστεί στην οργανωμένη θεσμική κοινωνική οικονομία - , σε αυτήν αναφέρεται και το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας περί κοινωνικών επιχειρήσεων , που εισάγει για πρώτη φορά την έννοια της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης.
Το πιο όμως ενδιαφέρον κομμάτι της, είναι η μη θεσμική,η εναλλακτική ή αλλήλεγγυα οικονομία. Αυτό το κομμάτι που πειραματίζεται με ανταλλαγές, νομίσματα, χαριστικά δίκτυα, ηθικό εμπόριο ενώ αναζητά ανθρώπινες λύσεις, σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση ή ως μια απάντηση ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής.

συνέντευξη στην Τζούλη Ν.Καλημέρη
Πώς ορίζεται η Κοινωνική Οικονομία;
        Ο ορισμός είναι δύσκολος. Αναφερόμαστε στον (υπό ευρεία έννοια) τρίτο τομέα της Οικονομίας και τα όρια ανάμεσα στους τομείς δεν είναι πάντα ευδιάκριτα.Ο πρώτος τομέας αφορά στην ιδιωτική εμπορευματική οικονομία, δηλαδή τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με σκοπό το κέρδος.Ο δεύτερος τομέας αφορά στη δημόσια ή κρατική οικονομία, που το κράτος ή άλλες μονάδες προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες με αναδιανεμητικό χαρακτήρα.
Ο τρίτος τομέας, λοιπόν, αφορά στο ευρύ πεδίο της αλληλέγγυας οικονομίας. Είναι μια οικονομική δραστηριότητα που ξεκινάει «από κάτω». Πρόκειται κατά κύριο λόγο για μια πρωτοβουλία των πολιτών («οικονομία των πολιτών», δηλαδή από τους πολίτες και για τις ανάγκες αυτών) που δεν αποσκοπεί στο κέρδος. Πρόκειται με άλλα λόγια για μια «οικονομία των (πραγματικών) αναγκών».
Θα μπορούσαμε να τονίσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά της για να γίνει πιο αντιληπτό:
Η εκούσια συμμετοχή των ατόμων και η δημοκρατική έκφρασή τους είναι το πρώτο.
        Η λειτουργία στο πλαίσιο της κοινωνίας και της κάλυψης των αναγκών των πολιτών, αναδεικνύει το δεύτερο χαρακτηριστικό, δηλαδή την αλληλεγγύη.
Στόχος της κοινωνικής οικονομίας δεν είναι η κατανάλωση ως αυτοσκοπός αλλά η κάλυψη κατ’ αρχήν βασικών αναγκών, μέσω ισοδίκαιης κατανομής των πόρων και σχέσεων αλληλεγγύης.
Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι μια οικονομία ήπιων ανθρώπινων και οικολογικών ή αειφορικών μεγεθών, που δραστηριοποιείται σε μικρό τοπικό επίπεδο.
         Τέλος, εκφράζει μια άλλη ηθική, δηλαδή ένα άλλο αξιακό σύστημα διαφορετικό από το σύστημα αξιών της καπιταλιστικής κερδοσκοπικής οικονομίας.
Ο ορισμός αυτός καλύπτει ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, από συνεταιρισμούς μέχρι και τα δίκτυα ανταλλαγής.
Θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός. Υπάρχουν δύο φάσεις ιστορικής εξέλιξης της μορφής της κοινωνικής οικονομίας. Η πρώτη αφορά στην κλασική κοινωνική οικονομία, όπου συναντάμε από τη μία τους συνεταιρισμούς, τις διάφορες ενώσεις, τα σωματεία, τα αυτοδιαχειριζόμενα αλληλοβοηθητικά ταμεία (υγείας, δημοσιογράφων κ.λπ.), τα ιδρύματα, και από την άλλη, τους διάφορους συλλόγους και τις αστικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις (π.χ.Μ.Κ.Ο.).
Η πρώτη κατηγορία επιδιώκει τη βελτίωση της ζωής των μελών τους (που είναι οι «επωφελούμενοι»), ενώ η δεύτερη επιδιώκει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των (επωφελούμενων) μη μελών τους (δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας, στο περιβάλλον, πολιτισμό κ.λπ.) όπου εδώ υπεισέρχεται και ο (συλλογικός) εθελοντισμός ο οποίος ανήκει στον τρίτο τομέα (είναι συνιστώσα).
          Σ’ αυτούς τους τομείς δραστηριοποιούνται - όχι όμως σε εθελοντική βάση - από τη δεκαετία του 1980 και οι με διάφορες μορφές κοινωνικές επιχειρήσεις. Αυτές αφορά και το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης για την κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα, όπου εισάγεται - θεσμοθετείται η «κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση». Εδώ, συχνά «παρεμβατικό» ρόλο παίζει το κράτος –υπό την έννοια της παραχώρησης σ’ αυτές τις οργανώσεις κλασικών αρμοδιοτήτων του, όπως είναι η πρόνοια, επανένταξη κ.λπ.Το κράτος λοιπόν χρησιμοποιεί ως βραχίονα αυτές τις οργανώσεις.
Με λίγα λόγια, πρόκειται για τη θεσμοθετημένη κοινωνική οικονομία. Είναι φορείς που έχουν ένα νομοθετικό πλαίσιο, διαφορετικούς τύπους καταστατικών, σύμφωνα με τα οποία δραστηριοποιούνται. Στις περισσότερες των περιπτώσεων (ιδίως εδώ και δύο δεκαετίες) οι δραστηριότητες της πρώτης από τις παραπάνω κατηγορίες της θεσμοθετημένης κοινωνικής οικονομίας εντάσσονται και στην οικονομία της αγοράς και λειτουργούν με τους όρους της και με όρους (αναγκαστικής) μεγέθυνσης. Για να γίνει αντιληπτό, μπορούμε να αναφέρουμε την Τράπεζα Credit Agricole, τον Συνεταιρισμό Μontragon με τις θυγατρικές του κ.ά.
Η άλλη μορφή είναι η άτυπη ή, ορθότερα, εναλλακτική, αλληλέγγυα, κοινωνική οικονομία. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;
         Εμφανίζεται στη δεκαετία του 1980 και αυτή όμως με ιστορικές ρίζες σε Καναδά, Ιαπωνία, Ευρώπη, Αυστραλία και στην Ελλάδα και δίνει το βάρος στην αλληλέγγυα φύση των δραστηριοτήτων της (εναλλακτικό - ισοδίκαιο και ηθικό - εμπόριο, αλληλέγγυα χρηματοδότηση και αποταμίευση, ενσωμάτωση - ένταξη μέσω οικονομικών δραστηριοτήτων).
Επιπλέον εστιάζει και σε νέες οργανωτικές μορφές - δίκτυα, είτε στον τομέα της εργασίας είτε των συναλλαγών, ιδίως στον αγροτικό τομέα (π.χ. AMAP στη Γαλλία, απευθείας δηλαδή πωλήσεις στους κατοίκους μιας περιοχής –γειτονιάς ή διαμερίσματος αγροτικών, κυρίως βιολογικών, προϊόντων) είτε χρησιμοποιώντας τοπικά εναλλακτικά ή συμπληρωματικά νομίσματα στο πλαίσιο Τοπικών Συστημάτων Ανταλλαγών.
Οι γυναίκες και οι νέοι αποτελούν ένα νεοεισαγόμενο στοιχείο στη νέα αυτή κοινωνική –αλληλέγγυα οικονομία, ενώ επίσης σ’ αυτή δεν συμμετέχουν αναγκαστικά άνεργοι ή ευπαθείς ομάδες ή μόνο όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα (π.χ.τα AMAP στη Γαλλία).
Από την άλλη και εδώ, έχουμε μια μορφή θεσμοποίησης (π.χ.το ηθικό - ισοδίκαιο εμπόριο γίνεται μέσω συνεταιρισμών, μάλιστα η διανομή τους γίνεται και μέσω των μεγάλων πολυεθνικών κέντρων διανομής - υπεραγορές, η αλληλέγγυα –«υπεύθυνη» χρηματοδότηση και αποταμίευση γίνεται μέσω εναλλακτικών –αλληλέγγυων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων). Άλλες πάλι δραστηριότητες αυτής της κατηγορίας είναι πλήρως άτυπες όπως τα συστήματα τοπικών ανταλλαγών (LETS στην Αγγλία ή SEL στη Γαλλία).
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα, η τελευταία αυτή μορφή, άτυπη, αλληλέγγυας οικονομίας εμφανίζεται την τελευταία δεκαετία κυρίως υπό πειραματική περισσότερο μορφή.
Είναι τα συστήματα τοπικών ανταλλαγών, τα τοπικά κοινωνικά ή παράλληλα νομίσματα (ή συμπληρωματικά), για παράδειγμα η Τράπεζα Χρόνου Αττικής, που ξεκίνησε ως μια γυναικεία πρωτοβουλία το 2006 το ΕΤΕΜ Μαγνησίας, ο Οβολός στην Πάτρα που δημιουργήθηκε από μια πρωτοβουλία ενός επιχειρηματία για να τονώσει τη ρευστότητα σε μικρές τοπικές επιχειρήσεις (και θυμίζει το WIR του μεσοπολέμου στην Ελβετία). Επίσης,
Πολλές φορές, τα σχήματα αυτά έρχονται αντιμέτωπα με προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και φορολογίας.

Ποια είναι η ανάγκη που δημιούργησε όλα αυτά τα μορφώματα και πειράματα;
Κυρίως είναι η ανάγκη και η οικονομική κρίση, αλλά όχι μόνο. Είναι (εάν δεν είναι μόδα) και η μεταστροφή των νοοτροπιών και συμπεριφορών των καταναλωτών–χρηστών προς μια «υπευθυνοποίηση» (responsabilisation), υπό το βάρος και τα αδιέξοδα ενός αρπακτικού - μεγεθυνσιακού συστήματος (υπέρ παραγωγισμού, υπέρ καταναλωτισμού και κακοχρησίας).
Είναι η διεκδίκηση και η αναζήτηση ενός άλλου τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης και, τελικά, ενός άλλου τρόπου ζωής.
Βέβαια υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να συστήσουν όλα αυτά τα πειραματικά σχήματα ένα νέο (πολιτικό) πρόταγμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κρίση που διανύουμε οι συνεταιριστικές ή εναλλακτικές–ηθικές τράπεζες ήταν οι μόνες που βγήκαν αλώβητες από αυτήν.
Ποια είναι η σχέση του κράτους και της κοινωνικής οικονομίας;
Η βαθμιαία απόσυρση του κράτους και η εξάρθρωση του κράτους πρόνοιας σε συνδυασμό με την παρατεταμένη συστημική κρίση, δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για την επέκταση δραστηριοτήτων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει μια «εργαλειακή» αντίληψη για τους θεσμούς της κοινωνικής οικονομίας, στους οποίους μετακυλίονται ευθύνες με σκοπό να επωμισθεί η κοινωνία των πολιτών μέρος των ευθυνών που αναλογούν στο κράτος.
Συχνά, δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας όχι με αφετηρία την ικανοποίηση πραγματικών αναγκών ούτε με αλληλέγγυα οριζόντια δικτύωση και κινητοποίηση «από τα κάτω» των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά με κίνητρα βασισμένα σε διοχετευόμενους πόρους μέσω διαφόρων προγραμμάτων (αναπτυξιακών και άλλων).Οι κρατικοδίαιτες και προγραμματοβόρες αυτές επιχειρήσεις, όταν δεν αποτελούν τον ομφάλιο λώρο του κρατικού κορπορατισμού, αποδεικνύονται θνησιγενείς και διαλύονται όταν στερέψουν οι πηγές χρηματοδότησης.


Πώς επηρεάζει η κοινωνική οικονομία την απασχόληση;
Σε συνθήκες κρίσης καταγράφεται διεθνώς μια τάση αύξησης του ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας. Το φαινόμενο έχει δύο όψεις: η μία έχει να κάνει με την κινητοποίηση σε τοπικό, κυρίως, επίπεδο, της δημιουργικής πρωτοβουλίας της κοινωνικής οικονομίας που διαθέτει εν αφθονία τον τρίτο συντελεστή παραγωγής, τον εργασιακό, δηλαδή τον ανθρώπινο παράγοντα. Τούτο επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση ενός αλληλέγγυου συστήματος παραγωγής και διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών που συνιστά την κοινωνική οικονομία της αλληλεγγύης. Το σύστημα αυτό τείνει στη διεύρυνση της επιρροής ενός τομέα όπου η μισθωτή και εξαρτημένη εργασία παραχωρεί τη θέση της σε οριζόντιες και δημοκρατικές σχέσεις (συν)εργασίας, με τελικό στόχο - πρόταγμα την εξάλειψη της εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Η άλλη όψη - που είναι συμβατή με τις προωθούμενες στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς δράσεις - συνδέεται αφενός με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για κοινωνικά αποκλεισμένες και ευπαθείς ομάδες και την τεχνητή άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της ανεργίας, και αφετέρου συνδέεται με την εναρμόνιση προς στόχους (όπως π.χ αυτοί της ΕΕ) που έχουν τεθεί σχετικά με την ανταγωνιστικότητα, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τον περιορισμό του κοινωνικού φορτίου του κράτους.


ΠΗΓΗ : in.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Χαιρετίζουμε τον αγώνα των μαθητών του Γυμνασίου Πλατέως.

    Δυστυχώς, όπως ανέφερα και σε σχετική ανάρτηση για το Πανεπιστήμιο στη Βέροια, η παιδεία αντιμετωπίζεται ως περιττό έξοδο για τη χώρα και θυσιάζεται στο βωμό της "οικονομικής εξυγίανσης του κράτους".
    Είναι ανεπίτρεπτο, ειδικά σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η σήψη των ηθικών αξιών, να περιορίζουμε το δικαίωμα στην παιδεία. Χαιρετίζουμε ,λοιπόν, τον αγώνα των παιδιών αλλά και των γονέων ,που πασχίζουν να μην σφραγίσει-συγχωνευτεί το Γυμνάσιο Πλατέως.

Παραθέτω και τη σχετική ανακοίνωση από το blog του Γυμνασίου:

"Δώστε αξία στους αγώνες μας και πλησιάστε όλοι το ιστορικό Γυμνάσιο του χωριού μας που προσπαθούν να κλείσουν με αθέμιτα μέσα. Δε χρειαζόμαστε τις πλάτες βο(υ)λευτών και λοιπών
κομματικών μηχανισμών.Βάζουμε τα στήθη μας μπροστά και αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα που μας εξασφαλίζει το Σύνταγμα ως πολίτες αυτού του κράτους.Όποιος θέλει να μοιραστεί τις σκέψεις και τις ανησυχίες του, το blog αυτό είναι αφιερωμένο στη διάδοση της αλήθειας για το κλείσιμο του σχολείου μας και την καθολική ενημέρωση όλων των συμπολιτών μας. Μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και μικροπολιτικά διλήμματα, μπορεί να μας γράψει στο...
 gimnasioplateos@gmail.com "

Πηγή: http://gimnasioplateos.blogspot.com/







Διαβάστε περισσότερα ...

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Κλήρωση 30 υποτροφιών στο Φεστιβάλ Αλιάκμονα!


       Το εκπαιδευτικό κέντρο πληροφορικής Easy Computer σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Βέροιας και με την υποστήριξη του τμήματος διεθνών εξετάσεων του πανεπιστημίου του Cambridge διοργανώνουν πρόγραμμα δωρεάν εκπαίδευσης στη πληροφορική για 30 (τριάντα) από τους συμμετέχοντες στο Aliakmonas River Festival 2011 που θέλουν να παρακολουθήσουν οργανωμένα προγράμματα σπουδών πληροφορικής προς απόκτηση πιστοποιητικού αναγνωρισμένο από το ελληνικό δημόσιο, ΑΣΕΠ αλλά και βαρυσήμαντης αξίας στον ιδιωτικό τομέα.
Το δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει:
1.      Τριάντα (30) δωρεάν υποτροφίες παρακολούθησης μαθημάτων πληροφορικής αξίας 600€  η κάθε μία.
2.      Όλο το υποστηρικτικό υλικό εκπαίδευσης (σημειώσεις, πρόσβαση στο σύστημα τηλεκατάρτισης κ.α.)
3.      Δωρεάν χρήση των υπολογιστών 12 ώρες τη μέρα προς εξάσκηση ή οποιαδήποτε άλλη καλόβουλη χρήση των υποψήφιων μαθητών μας.
4.     Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών θα γίνει κλήρωση ενός σταθερού Η/Υ και θα δοθεί ως δώρο σε έναν από τους μαθητές με τις καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις.
5.      Επιλογή ενός από τα παρακάτω προγράμματα σπουδών:
·         Full diploma (Επιπέδου standard): windows, word, excel, internet, power point, access. Διάρκεια 90 ώρες
·          Full diploma (Επιπέδου proficiency): word, excel, internet, power point, access. Διάρκεια 90 ώρες
Με την απόκτηση του πιστοποιητικού επιπέδου proficiency αποκτάτε διδακτική επάρκεια.
Στο δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης δεν περιλαμβάνονται τα παράβολα των εξετάσεων
Πως θα δοθούν οι υποτροφίες:
     Κατά την είσοδό σας στο χώρο του φεστιβάλ υποδεικνύετε το εισιτήριο σας και συμπληρώνετε τα στοιχεία σας στο περίπτερο της σχολής. Οι τυχεροί θα προκύψουν μετά από κλήρωση και θα ενημερωθούν τηλεφωνικά.
     Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο οπότε και οι τυχεροί θα μπορέσουν να εξαργυρώσουν και να εκμεταλλευτούν τις υποτροφίες τους.
Διαβάστε περισσότερα ...

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Έγινε η κλήρωση των τοπικών συγκροτημάτων!

Όπως είπαμε, από φέτος το φεστιβάλ μας θα είναι τετραήμερο με την πρώτη μέρα αφιερωμένη στην εμφάνιση-ανάδειξη τοπικών συγκροτημάτων. Τα ενδιαφερόμενα συγκροτήματα ήταν συνολικά 10, περισσότερα από κάθε άλλη φορά και ,φυσικά, θα εμφανιστούν όλα. Μετά την κλήρωση που έγινε, η σειρά που θα παίξουν είναι η εξής:

Device
Dreamers
The Athlions
No Name Band
Escape
Return To Litany
Madtricks
Overdose
C'est la Vie
Βόρεια Φαμίλια

Οι συναυλίες ξεκινούν στις 8 το απόγευμα και τελειώνουν στις 1.30 τα ξημερώματα.

Διαβάστε περισσότερα ...

Κανονικά θα διεξαχθεί το τουρνουά Beach Volley!

    Το είχαμε υποσχεθεί και το κάνουμε πραγματικότητα! Θα μεταφερθεί άμμος στο χώρο του Aliakmonas River youth Festival για να στηθεί για πρώτη φορά τουρνουά beach volley! Το τουρνουά θα έχει δύο σκέλη την Πέμπτη, 14 Ιουλίου με έναρξη στις 11:30 π.μ. και την Κυριακή 17 Ιουλίου με έναρξη στις 8:00 μ.μ.Μην ξεχάσετε να δηλώσετε συμμετοχή.
Διαβάστε περισσότερα ...

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Οι τιμές των εισιτηρίων του Aliakmonas Festival αναλυτικά.

Μετά από πολύ σκέψη και δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης προσπαθήσαμε να κινηθούμε στα όρια της χρυσής τομής όσον αφορά τα εισιτήρια του Φεστιβάλ μας. Ελπίζουμε να τα καταφέραμε και να μην υπάρχει παράπονο. Ειλικρινά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε.



Το εισιτήριο τετραημέρου παραμένει στα 45 ευρώ (όσο και πέρισυ το τριημέρου δηλαδή ! )

Πέμπτη 14 Ιουλίου : 12 ευρώ

Παρασκευή 15 Ιουλίου : 17 ευρώ


Σάββατο 16 Ιουλίου : 17 ευρώ


Κυριακή 17 Ιουλίου :  20 ευρώ

Το παιδικό εισιτήριο (έως 10 ετών) κοστίζει 10 ευρώ κάθε μέρα.

Σε όλα τα εισιτήρια περιλαμβάνεται το δικαίωμα κατασκήνωσης καθώς και η συμμετοχή σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες στο χώρο του Φεστιβάλ.
Διαβάστε περισσότερα ...

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Η αφίσα του φετινού Aliakmonas River Youth Festival.

     Η νέα μας αφίσα είναι έτοιμη και θα την δούμε αυτή την εβδομάδα σε πολλά σημεία της πόλης μαζί με τα flyers. Ανανεωμένη και δροσερή μας προιδεάζει για το τι θα επακολουθήσει...  Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προπώληση εισιτηρίων, τα extreme sports και γενικότερα τις πτυχές της διοργάνωσης παραμείνετε συντονισμένοι. 





Διαβάστε περισσότερα ...

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ζωντανή αναμετάδοση από το Σύνταγμα .

    Θέλοντας και μη , η σημερινή μέρα θα είναι σταθμός για την πορεία της χώρας, την κοινωνική συνοχή και τον πολιτικό βίο από εδώ και πέρα. Κάπως έτσι γράφεται η ιστορία , το μόνο που μένει είναι να δούμε ποιός ή τί θα υπερισχύσει. Για το λόγο αυτό και μέχρι να τελειώσει η όλη διαδικασία ψήφισης του περιβόητου   Μεσοπρόθεσμου, το blog Του Το.Συ.Ν. Βέροιας θα αναμεταδίδει ζωντανά εικόνα από την πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή με τη βοήθεια της dailymotion και του news247. Η αναμετάδοση ξεκινά στις 10.00 π.μ.
Διαβάστε περισσότερα ...

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η θέση του προέδρου του Το.Συ.Ν., Κ. Καπανίδη, για το χθεσινό "φιάσκο" στο Δημοτικό Συμβούλιο.

    Αναμφισβήτητα η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο ως  κακόγουστο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί.
    Η προβληματική συμβίωση των πολιτών του κέντρου της Βέροιας και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι μια ιστορία με βάθος τουλάχιστον μιας δεκαετίας.
    Ακούγαμε εδώ και χρόνια ότι γίνονται προσπάθειες ισσορόπησης της κατάστασης για να αποφευχθεί η κοινωνική ένταση. Είτε αναλύοντας τη λέξη ισσοροπία ετυμολογικά είτε λαμβάνοντάς την ως όρο της φυσικής αντιλαμβανόμαστε πως είναι αδύνατον να υπάρξει, όταν αριθμητικά έχουμε από τη μια πλευρά μερικές εκατοντάδες πολιτών του κέντρου και από την άλλη 15-20 καταστηματάρχες και όταν ποιοτικά η πλάστιγγα του δικαίου γέρνει αποκλειστικά υπέρ της μίας πλευράς. Ακόμα όμως και αν δεχτούμε την προσπάθεια αυτή, ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Η κατακραυγή του κόσμου, και η απαξίωση των θεσμών ,δικαίως κατ'εμέ, για ακόμη μια φορά.
    Μια άλλη δικαιολογία για την πολυετή απραξία ήταν η δυσκολία ανάληψης του πολιτικού "κόστους" από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Έτσι , αναβολή στην αναβολή, αρνήσεις ανακλήσεων από τη μία πλευρά, καταγγελίες και μηνύσεις από την άλλη φτάσαμε στο 2011 και δεν είχε γίνει τίποτα. Έπρεπε να επέμβει η εισαγγελέας Πρωτοδικών της Βέροιας για ένα θέμα πασιφανές; Έπρεπε να ενημερωθεί η επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης για να δράσουν (;) υπό το βάρος της πιθανής κατηγορίας για παράβαση καθήκοντος ορισμένοι;
    Αν λοιπόν είχε προβλεφθεί η αναγκαστική ύπαρξη του πολιτικού κόστους και η αδυναμία ισσοροπίας θα ήταν σίγουρα πιο ανώδυνη η διαδικασία εύρεσης λύσης και για τις τρεις πλευρές. Γιατί τώρα δεν απομένει άλλη λύση από το να εφαρμοστεί ΑΠΟΛΥΤΑ ο νόμος κάτι που σημαίνει νέκρωση του κέντρου από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή σε κάθε άλλη περίπτωση "αργία" για τους υπεύθυνους από πλευράς Δήμου για παράβαση καθήκοντος και αθέμιτο ανταγωνισμό (λόγω δημιουργίας νομικού προηγούμενου με την υπόθεση Σ.Παπαδόπουλου).
    Τέλος, είναι λυπηρό κατ'εμέ, ένας άνθρωπος νέος και ηλικιακά και στα καθήκοντά του και στη δουλειά του, και συνομήλικός μου,ο Θ. Κορωνάς, να χρησιμοποιεί πλάγιες μεθόδους για να αποφύγει την ευθεία τοποθέτηση πάνω στο θέμα και ακόμα χειρότερα να προσφέρει διέξοδο και στους υπόλοιπους 19 Δημοτικούς Συμβούλους με την πρότασή του να επιστραφεί το θέμα πίσω στην Επιτροπή ποιότητας Ζωής. Από τη στιγμή μάλιστα που το θέμα είναι εξ'ορισμού σοβαρότατο (αφού έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος)  και ήδη υπάρχει απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να παραπεμφθεί στο Δ.Σ. Βέροιας λόγω της φύσης του όπως προανέφερα. Υπομονή (ξανά) χρειάζεται γιατί αργά η γρήγορα θα μπουν όλοι στη θέση τους και τότε θα πέσουν οι "μάσκες", θέλοντας και μη.




Διαβάστε περισσότερα ...

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η μουσική γιορτή της πόλης ξεκινά στις 14 Ιουλίου !!!

   Αργήσαμε λιγάκι αλλά θέλαμε να είναι κανονισμένες όλες οι λεπτομέρειες πριν ανακοινώσουμε κάτι. Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, λοιπόν, για 4η χρονιά και σε συνεργασία με την εταιρία Music Box και την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας σας παρουσιάζει το 4ο Aliakmonas River Festival!
    Κατ'αρχήν το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο 14-15-16-17 Ιουλίου. Ναι καλά διαβάσατε, τετραήμερο από φέτος το Φεστιβάλ μας με μία ολόκληρη ημέρα αφιερωμένη αποκλειστικά στα τοπικά συγκροτήματα !

Τα ονόματα των καλλιτεχνών που "κλείδωσαν" είναι τα εξής :

2η μέρα

Πάνος Μουζουράκης - Ελεονώρα Ζουγανέλη

3η μέρα

Monsieur Minimal - Παύλος Παυλίδης - Locomondo

4η μέρα

Αντώνης Ρέμος

Δραστηριότητες στο χώρο θα υπάρχουν ποικίλες όπως κάθε χρόνο και προσπαθούμε από φέτος να υπάρξει και beach volley με μεταφορά άμμου στο χώρο του Φεστιβάλ, αν μπορέσουμε. Οι μόνες λεπτομέρειες που επίσης θα "κλειδώσουν" μέσα στην εβδομάδα αφορούν την τιμή του εισητηρίου αν και κατά πάσα πιθανότητα το εισητήριο τετραημέρου θα παραμείνει στα επίπεδα του περσινού τριημέρου, δηλαδή στα 45 ευρώ καθώς και οι ώρες συναυλιών αλλά και των καθημερινών after party με γνωστούς Dj's.

                    Μείνετε συντονισμένοι γιατί τα καλύτερα έρχονται....




Διαβάστε περισσότερα ...

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Απεριόριστες νέες καταλήξεις στο Διαδίκτυο!


    Οποιαδήποτε εταιρεία, οργανισμός ή φορέας θα μπορεί σύντομα (εφόσον διαθέτει αρκετό ρευστό) να καταχωρίσει το δικό του όνομα χώρου στο Διαδίκτυο, όπως «.ξενοδοχείo», «.τράπεζα» ή «.iphone». H απόφαση, που φέρνει τη μεγαλύτερη αλλαγή στη λειτουργία του Παγκόσμιου Ιστού εδώ και 26 χρόνια, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία που ελέγχει τη βασική υποδομή του Internet.
     «Είναι η αρχή μιας εντελώς νέας φάσης για το Διαδίκτυο» δήλωσε ο Πίτερ Ντάνγκεϊτ Θρας, πρόεδρος του ΔΣ της ICANN, της Διαδικτυακής Εταιρείας Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης.
     Η απόφαση, που ανακοινώθηκε σε συνάντηση της ICANN στη Σιγκαπούρη, θεωρείται η σημαντικότερη αλλαγή στο Διαδίκτυο από τα εγκαίνια του ονόματος χώρου .com το 1984.
     Χρειάστηκαν έξι χρόνια διαπραγματεύσεων πριν δοθεί το πράσινο φως, κυρίως επειδή υπήρχε η ανησυχία ότι τα νέα ονόματα χώρου θα μπορούσαν να παραβιάζουν εμπορικές ονομασίες ή πνευματικές ιδιοκτησίες.
     Όμως οι πρώτοι που θα ενδιαφερθούν να ζητήσουν νέες καταλήξεις θα είναι πιθανότατα μεγάλες εταιρείες που επιθυμούν να προστατεύσουν τις εμπορικές τους ονομασίες. Η Microsoft και η Apple, για παράδειγμα, θα είχαν κάθε λόγο να μεταναστεύσουν από το χώρο .com στους δικούς τους χώρους .microsoft και .apple.
     Μόνο ένα από τα 13 μέλη του ΔΣ της ICANN ψήφισε κατά της αλλαγής.

Τα κυριότερα σημεία του νέου συστήματος
  • Τα νέα ονόματα χώρου θα μπορούν να καταχωρούνται σε οποιαδήποτε γλώσσα
  • Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις για 90 ημέρες, αρχίζοντας από τις 12 Ιανουαρίου 2012.
  • Αιτήσεις μπορούν να καταθέτουν εταιρείες, οργανισμοί και φορείς, όχι όμως και ιδιώτες.
  • Οι κανονισμοί για την έγκριση νέων ονομάτων χώρου έχουν έκταση 360 σελίδων και το κόστος για την κατάθεση κάθε αίτησης, ανεξαρτήτως του αν θα γίνει τελικά δεκτή, ανέρχεται στις 185.000 δολάρια.
  • Το υψηλό τίμημα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τις νέες καταλήξεις. Θα αποτρέπει επίσης τους καιροσκόπους που σπεύδουν να κατοχυρώσουν πολύτιμες διευθύνσεις για να τις πουλήσουν αργότερα σε όσους πράγματι ενδιαφέρονται.
  • Για τις αιτήσεις που προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες η ICANN θα διαθέσει κονδύλι 2 εκατ. δολαρίων.
     Αναλυτές εκτιμούν ότι στο προσεχές μέλλον θα εγκριθούν 500 με 1.000 γενικά ονόματα χώρου ανώτατου επιπέδου (gTLD), τα οποία θα αντιστοιχούν κυρίως σε εταιρείες, μάρκες, πόλεις και γενικές περιγραφές όπως «.εστιατόρια».
     Ήδη έχουν εμφανιστεί φορείς που προωθούν την κατάληξη .sport για τους αθλητικούς δικτυακούς τόπους, ενώ δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ζητήσει ανεξάρτητα τη δημιουργία του .eco.
     Στην περίπτωση που υπάρχουν πολλοί φορείς ή εταιρείες που διεκδικούν το ίδιο όνομα χώρου, η ICANN θα προχωρά σε δημοπρασία. Η εταιρεία εκτιμά πάντως ότι οι ενδιαφερόμενοι θα προτιμούν να καταλήγουν σε μεταξύ τους συμφωνία ώστε να αποφεύγουν αυτό το ενδεχόμενο.
     Μέχρι σήμερα, στο Διαδίκτυο χρησιμοποιούνται 290 καταλήξεις χωρών, όπως .gr και .fr, καθώς και 22 ανοιχτά ονόματα χώρων όπως .com και .tel για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

πηγή : www.in.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων...

    Πριν τρεις ημέρες στην προσωπική μου σελίδα στο facebook είδα κάποια σχόλια σχετικά με τη λειτουργία του blog του Το.Συ.Ν. που δεν μου άρεσαν και θέλησα να αποκαταστήσω την αλήθεια.   Συγκεκριμένα δύο παιδιά παραπονέθηκαν πως είναι ενεργοποιημένος ο έλεγχος των σχολίων και πως αυτό είναι ουσιαστικά φίμωση των αναγνωστών από πλευράς του Τοπικού Συμβουλίου Νέων. Σαν διαχειριστής του blog επέμεινα πως ο έλεγχος  είναι απενεργοποιημένος από τη δημιουργία ακόμα του blog για αυτόν ακριβώς το λόγο, παρόλο που γνώριζα πως είναι ρίσκο γιατί ο καθένας μπορεί να θίξει την τιμή και την υπόληψη του οποιουδήποτε πίσω από τον διαδικτυακό μανδύα της ανωνυμίας.
    Παρά τις διαβεβαιώσεις μου επέμειναν και το έψαξα περισσότερο. Όντως εδώ και πέντε ημέρες ενεργοποιήθηκε αυτόματα ο έλεγχος σχολίων από την google και δεν ξέρω το γιατί. Έστειλα email στους διαχειριστές απαιτώντας να μάθω το λόγο της ενεργοποίησης του ελέγχου καθώς και πως τον απενεργοποιώ διότι δεν υπάρχει κάποια επιλογή. Άρα τα παιδιά είχαν δίκιο ως προς το γεγονός, κακώς όμως επέριψαν ευθύνες σε εμένα  προσωπικά.Όποιο λοιπόν σχόλιο δω πως χρειάζεται έγκριση για να δημοσιευτεί, θα δημοσιεύεται (μέχρι να λυθεί το θέμα του ελέγχου) αρκεί να μην περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς με κάποια χρονική καθυστέρηση προφανώς αφού δεν μπορώ να ελέγχω το blog όλη μέρα.
    Τέλος , για να είμαστε δίκαιοι, αυτοί οι οποίοι απαιτούν ελευθερία λόγου χωρίς έλεγχο κτλ. θα πρέπει να είναι και πιο κόσμιοι στα σχόλιά τους. Το blog του Το.Συ.Ν. δεν είναι καταγγελτικό blog. Δεν δημιουργήθηκε για να γίνει πεδίο αντιπαραθέσεων ούτε και για να "γλύψει" κανέναν. Είναι εδώ για να ακουστεί η φωνή της νεολαίας, μια φωνή σοβαρή και με επιχειρήματα και όχι στείρας απαξίωσης. 
 
Διαβάστε περισσότερα ...

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ημέρα της κρίσεως για τα καταστήματα η ερχόμενη Τετάρτη τελικά.

    Τα ψέμματα τελειώνουν. Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναβλήθηκε τελικά για την επόμενη Τετάρτη λόγω των σημερινών κινητοποιήσεων. Μείζον θέμα συζήτησης θα αποτελέσουν φυσικά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος των οδών Εληάς, Μητροπόλεως και του "παλιού" πεζόδρομου. Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία και την ανομία της "νύχτας" μετά από παρέμβαση εισαγγελέα για τις αυθαίρετες κατασκευές που υπάρχουν τουλάχιστον εδώ και  μια δεκαετία αλλά κανείς δεν φαίνεται να τις είχε παρατηρήσει!  Όλα δείχνουν πως η λύση είναι μονόδρομος (πάντα ήταν αλλά κανείς δεν το έβλεπε...). Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα παρθεί υπό το βάρος των αγανακτισμένων πολιτών της πλατείας Δημαρχείου, των πολιτών που διαμένουν στις περιοχές που προαναφέρθηκαν καθώς και υπό το αυστηρό βλέμμα της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Βέροιας αλλά και της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης. Η απαίτηση του κόσμου και η θέση του Το.Συ.Ν. είναι σαφής και κατηγορηματική. Εφαρμογή του νόμου άμεσα. Επιτέλους!
      Τελείωσε η περίοδος χάριτος και οι μεσοβέζικες λύσεις. Χρυσή τομή μπορεί να υπάρξει πλέον μόνο με θεμέλιο λίθο τον νόμο. Οι  θέσεις αυτές θα ακουστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον πρόεδρο του Το.Συ.Ν. Βέροιας, Κωνσταντίνο Καπανίδη, αλλά θα ακουστεί και μια ακόμα αλήθεια, οτι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων είναι εν τέλει και αυτοί θύματα των πολιτικών παιχνιδιών που στήθηκαν στην πλάτη τους. Μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να παρανομούσαν , όμως παρανομούσαν με τις "πλάτες" κάποιων που "εξαγόραζαν ψήφους με το να κάνουν τα στραβά μάτια. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι ίδιοι, η παρανομία είναι βραχύβια και η ώρα που θα τελειώσει μια για πάντα έφτασε. Το πρόβλημα είναι πως θα λήξει οδυνηρά για τους ιδιοκτήτες αλλά αυτό θα έπρεπε να το σκεφτούν όταν ξεκινούσαν τα "πάρε δώσε" με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή.
Διαβάστε περισσότερα ...

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

31 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

      Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.


Στατιστικά Στοιχεία

Το κάπνισμα προκαλεί:
  • τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
  • το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
  • το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
  • το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
  • το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
  • oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:
  • Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.
  • Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία:
  • Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως.
  • Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο.
  • Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.
  • Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.
  • Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Διαβάστε περισσότερα ...

Κυνική η τοποθέτηση του Πρύτανη για τη σχολή στη Βέροια.

    Με τον όρο "δοκιμαστική" αναφέρθηκε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. στην ίδρυση της σχολής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης στη Βέροια. Δυστυχώς οι πληροφορίες που είχαμε δημοσιεύσει σε προηγούμενη ανάρτηση επαληθεύφθηκαν και η Δημοτική Αρχή ήρθε προτετελεσμένων γεγονότων στη συνεδρίαση του Αριστοτελείου όπου και συμμετείχε. Άμεση και σκληρή ήταν η αντίδραση της Δημάρχου Βεροίας κ. Χαρούλας Ουσουλτζόγλου που είπε χαρακτηριστικά πως "εμείς δεν παραχωρήσαμε ποτέ «δοκιμαστικά» τη δημοτική μας περιουσία". 
    Αποκαλυπτικό είναι και το περιεχόμενο της συνεδρίασης:


Ο πρύτανης
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μυλόπουλος μετέφερε για άλλη μια φορά το αίτημα της Γενικής Συνέλευσης των καθηγητών και των φοιτητών του Τμήματος για μετεγκατάστασή τους στη Θεσσαλονίκη, για «λόγους ακαδημαϊκής ενσωμάτωσης και καλύτερης πρόσβασης και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις». Τόνισε με έμφαση ότι οι συνάδελφοί του «αισθάνονται αποκομμένοι στη Βέροια, κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση η πόλη, ωστόσο είναι θέμα που πρέπει να το δούμε», παρατηρώντας ότι «στο κάτω-κάτω, το Πανεπιστήμιο ήρθε δοκιμαστικά στη Βέροια, λειτούργησε 6-7 χρόνια, έχουμε προβλήματα, είναι εύλογο να ζητούν οι καθηγητές να επιστρέψουν στην έδρα τους».

Η Δήμαρχος
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Δημάρχου κας. Χαρούλας Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, η οποία απάντησε στον πρύτανη:
«Δεν γνωρίζουμε αν το Πανεπιστήμιο ήρθε «δοκιμαστικά» στην πόλη μας, ελπίζω να γίνεται αντιληπτό ότι εμείς δεν παραχωρήσαμε ποτέ «δοκιμαστικά» τη δημοτική μας περιουσία. Διαχρονικά η Δημοτική Αρχή και οι πολίτες στέκονται δίπλα στο Πανεπιστήμιο καθώς σε αυτό έχουν επενδύσει οικονομικά, ηθικά και πνευματικά. Είναι φυσιολογικό να θέλει κάποιος να προστατέψει την επένδυσή του. Δεν επιθυμούμε ανάμιξη στα ακαδημαϊκά ζητήματα. Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί. Ωστόσο οι δρόμοι ενός Πανεπιστημίου και της τοπικής κοινωνίας δεν είναι και παράλληλοι. Κάπου τέμνονται. Και πρέπει να τέμνονται, αν το ζητούμενο όπως λέτε είναι ταυτόχρονα η εξασφάλιση και των ακαδημαϊκών συμφερόντων αλλά και η ευημερία της κοινωνίας-υποδοχής, της κοινωνίας που αναλαμβάνει έμπρακτα και όχι στα λόγια, τη φιλοξενία του Τμήματος».
Εκ μέρους της Αντιπεριφέρειας, η κα. Γ. Μπατσαρά συμφώνησε πλήρως με την τοποθέτηση της Δημάρχου και τόνισε την ανάγκη «επανεξέτασης του θέματος από τη Γενική Συνέλευση», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι η τοπική κοινωνία έχει «αγκαλιάσει» το Πανεπιστήμιο ενώ δήλωσε ότι είναι προς το «κοινό συμφέρον όλων η αναζήτηση μιας πραγματικά βιώσιμης λύσης, ειδικά σε μια εποχή όπου οι Νέες Τεχνολογίες και το Διαδίκτυο καθώς και τα Μέσα Μεταφοράς εκμηδενίζουν τις αποστάσεις και διευκολύνουν την έρευνα και την κινητικότητα όσο ποτέ άλλοτε».

Ο κ. Μαυροκεφαλίδης
Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και η παρέμβαση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας κ. Νίκου Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «δεν μπορεί η τοπική κοινωνία να περιορίζεται στον άχαρο και προσβλητικό ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων, τη στιγμή που η κοινωνία αυτή χρηματοδοτεί και στηρίζει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Σε μια εποχή που οργανισμοί και φορείς αποκεντρώνονται προκειμένου να λύσουν τα οργανωτικά τους προβλήματα, σεις επιλέγετε τη συγκέντρωση ως μοντέλο διοίκησης. Ενώ οι πρυτανικές αρχές τα τελευταία χρόνια μιλούν για πολύ-πυρηνικά πανεπιστήμια εντός των ορίων της ίδιας περιφέρειας, εσείς επιλέγετε να γιγαντώσετε έναν ήδη δυσκίνητο οργανισμό που ασφυκτιά. Αυτό είναι παράδοξο». Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσε επίσης και θέμα «αντιπροσωπευτικότητας» του ψηφίσματος των φοιτητών καθώς όπως είπε «ψήφισαν πολύ λιγότεροι από τους εγγεγραμμένους φοιτητές» ενώ αναφέρθηκε και στις δράσεις του Δήμου διαχρονικά προκειμένου να εξασφαλίσει ένα άριστο ερευνητικό περιβάλλον στο επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος. «Δεν πειθόμαστε ότι το διακύβευμα είναι η ακαδημαϊκή ενσωμάτωση κ. Πρύτανη», σημείωσε κατά την ολοκλήρωση της τοποθέτησής του επισημαίνοντας ότι «ενδεικτική της στάσης του Πανεπιστημίου είναι και η σχετική αλληλογραφία του με το Δήμο τις τελευταίες μέρες. Στις 12 Μαΐου συμφωνούμε σε κοινή σύσκεψη στη Βέροια, στις 17 Μαΐου συζητώ με τον κ. Καυκαλά τις λεπτομέρειες, στις 19 Μαΐου μας στέλνετε έγγραφο όπου ρητά υπαναχωρείτε από τα κοινώς συμπεφωνημένα και παραπέμπετε τον μεταξύ μας διάλογο στη νέα χρονιά ενώ τελικά στις 24 Μαΐου μάς στέλνετε νέο έγγραφο στο οποίο τελικά μας καλείτε στο σημερινό διάλογο στις 27 Μαΐου. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι τελικά προσβλητικό για τη φιλόξενη πόλη μας».

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση
Παίρνοντας εκ νέου το λόγο, ο Πρύτανης του ΑΠΘ έκανε δραματική έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές, ειδικά αυτή την περίοδο, τονίζοντας: «Την Τρίτη (σήμερα) το ΑΠΘ κλείνει. Δεν έκλεισε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κλείνει το 2011. Βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Ένα από τα ιστορικά πανεπιστημιακά ιδρύματα του τόπου, δεν έχει ούτε ένα ευρώ στους κωδικούς του. Κακώς συζητάμε για το θέμα της Βέροιας, το οποίο είναι μόνο ένα από τα 42 Τμήματα του ΑΠΘ, αυτή τη στιγμή προέχει η συνολική μας ύπαρξη ως Πανεπιστήμιο. Το θέμα με τη Βέροια είναι καθαρά ακαδημαϊκό, δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι μετακίνησης και ζητούμε συγγνώμη  αν προκαλέσαμε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και τη Δημοτική της Αρχή. Προσωπικά, και ανεξάρτητα από τη βούληση των καθηγητών και φοιτητών, θεωρώ εξαιρετικά αμφίβολη τη μετακίνηση του Τμήματος, κυρίως για λόγους δικούς μας, εσωτερικούς. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι την επόμενη τουλάχιστον ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς όπως σας διαβεβαιώνω, προέχει το πολύ σημαντικότερο ζήτημα της ύπαρξης ολόκληρου του Πανεπιστημίου. Από τη Βέροια δεν έχουμε απολύτως κανένα παράπονο».
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Μυλόπουλου, η Δήμαρχος Βέροιας επεσήμανε ότι «κακώς λοιπόν ξεκίνησε το Τμήμα Μηχανικών αυτή την ιστορία όταν προφανώς και γνώριζε ότι το ΑΠΘ συνολικά βρίσκεται σε κίνδυνο. Συμφωνώ μαζί σας και απευθύνω κι εγώ μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση, ότι πράγματι σε περιόδους κρίσης οφείλουμε να βάζουμε όλοι το κοινό καλό πέρα και πάνω από τις προσωπικές μας επιδιώξεις ή συμφέροντα. Θα θέλαμε κ. Πρύτανη να δείτε τη Βέροια ως μέρος της επίλυσης του προβλήματος και όχι ως παράγοντα επιδείνωσής του».

Ομοφωνία
Η Γενική Συνέλευση έκλεισε με την ομόφωνη άποψη των εκπροσώπων του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας ότι «η πόλη έχει στηρίξει έμπρακτα το Πανεπιστήμιο, τόσο το Τμήμα Μηχανικών όσο και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα και θέλει το Πανεπιστήμιο να παραμείνει στους κόλπους της, όχι ως αποθήκες αλλά ως ζωντανός οργανισμός που θα παράγει επιστημονική γνώση και επιστήμονες. Η πόλη έχει επενδύσει σε αυτό, συνεχίζει να σχεδιάζει επενδυτικές δράσεις που το αφορούν ενώ σε κάθε περίπτωση η δημοτική περιουσία που παραχωρείται για συγκεκριμένη χρήση, τελεί σε καθεστώς παραχώρησης αν και μόνο αν η συγκεκριμένη χρήση και ο σκοπός της παραμένει σε ισχύ».



πηγή: http://www.laosver.gr/news/local/32359.html



















Διαβάστε περισσότερα ...

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Σοκαριστική συνέντευξη του οικονομολόγου Δρα Mark Weisbrot.

Ο οικονομολόγος Δρ. Mark Weisbrot
    Η οικονομική κρίση δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την πόλη μας αλλά ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. Αξίζει να διαβάσουμε τις θέσεις που διατυπώνει ο κορυφαίος  οικονομολόγος Δρ. Mark Weisbrot για την Ελλάδα, το Δ.Ν.Τ. και τον 3ο Παγκόσμιο (οικονομικό) Πόλεμο -όπως τον χαρακτηρίζει- που βιώνουμε.

Ερώτηση: Στην Ελλάδα κύριε καθηγητά, δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι έγινε στην Αργεντινή με το ΔΝΤ. Το μόνο που... θυμάμαι (και μ' έχει σημαδέψει), είναι ένα πλάνο από κάπου ψηλά, που έδειχνε μία «αδέσποτη» αγελάδα να τρέχει και κόσμο, πολύ κόσμο, να την κομματιάζει ενώ ήταν ζωντανή(!) όπως έλεγε ο σπίκερ, για να εξασφαλίσει κρέας...

Απάντηση: Ο μόνος τρόπος να επιβιώσετε είναι επί ένα μήνα κάθε ημέρα συνέχεια να βγαίνετε σύσσωμοι και ενωμένοι 8 εκατομμύρια άνθρωποι, μιλάω για τους ενήλικες, στους δρόμους μέχρι να ανασταλούν όλες μα όλες οι καθημερινές λειτουργίες. Μόνο κατ' αυτόν τον τρόπο θα εκβιαστεί η Ε.Ε. αρκετά ώστε να δώσει χρήματα και άτοκα μάλιστα, τα οποία και διαθέτει. Δεν είστε ξέμπαρκοι, για όνομα του Θεού, ενώ η Αργεντινή ήταν εντελώς μόνη και απροστάτευτη.
Η Ε.Ε. δεν επιθυμεί κάτι αντίστοιχο, μα πρέπει να ασκηθεί η κατάλληλη πίεση πλέον από κάτω προς τα πάνω και όχι αντιστρόφως. Η μόνη σωτηρία πλέον είναι να εξαναγκάσετε τη Γερμανία να πληρώσει τα 74 δις. που χρωστάει στην Ελλάδα για την περίοδο 1939-1945. Μάλιστα ακούγεται ταυτόχρονα σε πολλούς κύκλους στη Γενεύη όπου ζω, ότι η Ελβετία θα δώσει ως δώρο στην Ελλάδα, δίχως απαίτηση επιστροφής, 100 δις, ώστε να μην οδηγηθεί ευρωπαϊκή χώρα, με τέτοιες τραγικές συνέπειες, στο στόμα του λιονταριού.
     Πιστέψτε με, στην Ουγγαρία ήταν πιο ομαλά τα πράγματα, στην Ελλάδα προετοιμάζεται το έδαφος για μαζική καταστροφή όλου του κοινωνικού ιστού με τραγικές συνέπειες, όπου το μηνιαίο εισόδημα ακόμα και στις ιδιωτικές εταιρίες θα μειωθεί από 1000 ευρώ φερ' ειπείν, στα 250 ευρώ, ενώ οι τράπεζες θα επιτρέπουν την ανάληψη πλαφόν των 100 ευρώ ανά ημερολογιακού μήνα.
Η Κυβέρνησή που τώρα σας κυβερνάει, προσφέρουν τα κλειδιά στους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. για να συμβεί κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην Αργεντινή. Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων επισήμως κατά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ήταν περί των 25.000.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να απαιτήσει ο Ελληνικός λαός και με...... τη βία όπου κρίνει, την προσέλευση όλων των υπευθύνων που έκλεψαν τον Έλληνα φορολογούμενο στην δικαιοσύνη, και ξέρουνε όλοι στην Ελλάδα ποιοι είναι αυτοί, και την εκδίκαση των προηγούμενων δυο κυβερνήσεων της Ελλάδος, με τελικό σκοπό την ισόβια φυλάκισή τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει ο κάθε πολίτης της Ελλάδος να διασφαλίσει την αλλαγή πορείας της τωρινής Κυβέρνησης, η οποία προμελετημένα και εσκεμμένα προδίδει τον Ελληνικό λαό με την επιθυμία την πλήρης υποταγή του καθώς και ! την εξαθλίωσή του οδηγώντας τον προς το Δ.Ν.Τ. Το να έχει αναλάβει το Δ..Ν.Τ. μια χώρα σημαίνει την εφόρου ζωής σχεδόν ομηρία της στο χρέος. Στο διεθνές οικονομικό σύστημα, το χρέος ισούται με χρήμα και άρα κέρδος για τους ανθρώπους, που όχι μόνον έχουν δημιουργήσει την οικονομική κρίση, αλλά και τους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. που καιροφυλακτούν να αναλάβουν άμεσα την δράση της εξαθλίωσης στην Ελλάδα.
     Αυτά δεν είναι τα λόγια κάποιου θεοσεβούμενου ή ανθρωπιστή, αλλά ούτε και αυτά ενός ξεπεσμένου ή ξεχασμένου κομμουνιστή ή ρομαντικού αριστερού. Είναι τα λόγια ενός τεχνοκράτη, που έζησε την καταστροφή μίας περήφανης χώρας. Ενός περήφανου λαού με μία προδοτική κυβέρνηση που προετοίμασε καλά το κλίμα για να εκχωρήσει την Εθνική της κυριαρχία στη μεγαλύτερη μάστιγα του πλανήτη.
Στην Αργεντινή με το που έλαβε δράση το Δ.Ν.Τ., ο κόσμος βγήκε με τσεκούρια, χαντζάρες και πριόνια στους δρόμους και εισέβαλαν σε τράπεζες, στα Μ.Μ.Ε. και σε κυβερνητικά κτίρια, σφάζοντας και αποκεφαλίζοντας στην κυριολεξία τραπεζικούς υπαλλήλους, διευθυντές, δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι στην κορυφή της διαφθοράς και της απάτης, καθώς και στελέχη και μέλη βιομηχανιών, της Κυβέρνησης, Κυβερνητικούς Εκπροσώπους και συγκεκριμένα μέλη της Κυβέρνησης του αντίστοιχου Υπουργείου Οικονομικών.
     Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων επισήμως κατά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ήταν περί των 25.000, αλλά φυσικά ο αριθμός που ανακοίνωναν τα Μ.Μ.Ε. της χώρας και με την διαταγή του Δ.Ν.Τ. ήταν κατά πολύ λιγότερος και συγκεκριμένα είχανε αναφέρει μόνον 27 θανάτους.
Έφτιαξαν πόλεις, μέσα στις πόλεις. Τις ονόμασαν villas miserias, πόλεις της μιζέριας. Εκεί πότιζαν τον κόσμο κοκαΐνη, επεξεργασμένη με χλωρίνη και ασβέστη και άλλα ναρκωτικά της μιας δόσης, που παρουσιάστηκαν εν αφθονία άξαφνα, όταν ο εφιάλτης είχε αρχίσει. Ήταν περήφανος λαός οι Αργεντίνοι, όπως και οι Έλληνες και δεν είδα μάνες στην Αργεντινή να πουλάνε τα παιδιά τους, όπως γίνεται στο L.A. από το 1960. Είδα όμως ανθρώπους να χάνουν τα πάντα και στο τέλος τη ζωή τους, όταν δεν υπήρχε τίποτα να δώσουν, όσα δεν πήραν οι τράπεζες τα πήραν οι έμποροι. Ο κόσμος έπρεπε να αποχαυνωθεί, να μην αντιστέκεται. Να πεθαίνει με τη μιζέρια του. Γι' αυτό έβγαλαν έτσι αυτές τις ψευτοπόλεις. Έπνιγαν εκεί την οργή και την δυστυχία τους.
     Γι αυτό και εξάλλου η προ-μελετημένη υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και η μαζική προώθηση και πώληση των ναρκωτικών, μέχρι όπως μαρτυρείται και από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό από ανθρώπους που έχουν και είχαν ανέκαθεν στενές επαφές με την ζούγκλα των ιδιωτικών καναλιών, κυβερνητικά στελέχη, πολιτικούς, μεγαλοδικηγόρους, βιομήχανους και ανθρώπους γενικότερα που εξυπηρετούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Ημερησίως στο κέντρο της Αθήνας πεθαίνουν περίπου 140 άνθρωποι, κυρίως μετανάστες από ναρκωτικά νοθευμένα.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο εύκολα σώπαιναν όλοι οι ενοχλητικοί.
Στην Αργεντινή του τότε, όπως και στην Ελλάδα του τώρα, όλα τα ΜΜΕ διατυμπάνιζαν την «ανάγκη της βοήθειας».
     Στην αρχή τους έλεγαν ότι το κράτος θα πτώχευε και ο κόσμος έφτασε στο σημείο να πανηγυρίζει για επιτυχία την είσοδο του ΔΝΤ. Δεν φανταζόντουσαν τι θα ακολουθήσει. Τι ειρωνεία και αυτή. Τους έπεισαν με τον φόβο της πτώχευσης και εντέλει η σωτηρία ήρθε μόνο με την πτώχευση!!!
Είχαν όλοι την εντύπωση ότι σώσαμε τη χώρα που ήταν ανίκανη και με διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Ήταν απίστευτο τι μετέδιδαν οι ανταποκριτές, όταν εμείς βλέπαμε την αλήθεια με τα μάτια μας σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά. Πρέπει εσείς στην Ελλάδα να ξυπνήσετε τώρα προτού να είναι αργά, πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να αποφύγετε το Δ.Ν.Τ.
Ήδη οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου 17-18 Απριλίου 2010 στη χώρα σας, απειλούν για μαζικές απολύσεις περί των 350.000 εργαζομένων και εσείς ακόμα κοιμάστε όρθιοι, αντί να έχετε αποκλείσει τη Βουλή σας με την απειλή μαζικής βίας. Σας κοροϊδεύουν, λεφτά και μάλιστα πάρα πολλά υπάρχουν.
Για το Δ.Ν.Τ. είχαν την εντύπωση ότι οι Αργεντινοί μας θεωρούν σωτήρες.
     Ποτέ δεν προέβαλλαν τίποτα από την πραγματικότητα. Μόνο κάτι ρεπορτάζ γραμμένα στις αρχές, με κόσμο να κάνει δηλώσεις κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι τους οδήγησαν στην πείνα, ευχαριστώντας τις ΗΠΑ που θα τους έσωνε. Ακόμα και οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες. Τις προέβαλλαν σαν κομμουνιστές ή αριστερά κομμουνιστικά κόμματα που αντιδρούσαν. Εγώ έβλεπα στο Μπουένος Άιρες την λεωφόρο γεμάτη από εξαγριωμένους να ουρλιάζουν «θέλουμε τη χώρα μας πίσω»! Θέλουμε τα δολάρια μας πίσω!
     Οι τηλεοράσεις έδειχναν μερικές δεκάδες κομμουνιστές με κόκκινες σημαίες που διαμαρτύρονταν. Στην πραγματικότητα ο κόσμος ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Ίσως εκατομμύρια. Τους έβλεπα, έβγαιναν από τα σπίτια τους και ενώνονταν με τις πορείες. δεν υπήρχε συντονισμός. Ότι Αμερικάνικη επιχείρηση υπήρχε, έκλεινε και την φύλαγαν πάνοπλοι αστυνομικοί.
Δεν κυκλοφορούσαμε βέβαια τότε. Μετά από κάποιες συγκεντρώσεις θυμάμαι έβγαινα από το ξενοδοχείο και έβλεπα τόσες πέτρες κάτω, που νόμιζα ότι γκρεμίστηκε κάποιο κτίριο. Μεγάλη οργή.
Έβλεπες ανθρώπους αποφασισμένους για όλα. Άνθρωποι που δεν έμοιαζαν πλιατσικολόγοι. Ακόμα και μεσήλικες, σίγουρα πολλοί είχαν οικογένειες. μου έκανε εντύπωση. Έβγαιναν και συγκρούονταν με ότι έβρισκαν. Ξύλα, πέτρες. Από την άλλη η αστυνομία ήταν πάνοπλη, με αντλίες, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα. Ήταν αδύνατον να τους συγκρατήσουν. Είχες να κάνεις με ανθρώπους που τους πήρες το σπίτι τους και το χαμόγελο τους. Όχι, ούτε μια στιγμή δεν τους χαρακτήρισα «τρομοκράτες». Θα ήταν άδικο. Φαντάσου να υπηρετείς το Law and Order και να μη μπορείς να κρύψεις την συμπάθεια σου για αυτούς που ίσως από τις τηλεοράσεις θα τους χαρακτήριζες αλλιώς. Ήθελαν τη χώρα τους πίσω. Έβγαιναν με Αργεντίνικες σημαίες και απαιτούσαν να φύγουμε.
     Στην Ελλάδα συμβαίνει και το εξής: τα πετρέλαια στο Αιγαίο επιθυμούν να τα εκμεταλλευτούν πλήρως και μόνο οι Γερμανοί, ώστε κατ' αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους και επιτέλους να βγούνε νικητές από έναν παγκόσμιο πόλεμο έχοντας ήδη δημιουργήσει 2 και χάνοντάς τους. Τον 3ο αυτόν, μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως οικονομικό πόλεμο.
Αυτό που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι η Ευρώπη και η Ε.Ε. δεν φαίνονται γενικότερα να ενδιαφέρονται να σώσουν το ευρώ τους διότι αν διπλώσει η Ελλάδα, το ευρώ θα είναι εντελώς άχρηστο στις διεθνές αγορές και σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, το ευρώ θα καταρρεύσει βυθίζοντας σε τύπου Αργεντίνικης κρίσης όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Γιατί δεν βοηθούν και γιατί έχουν αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της ακόμα και προς το παρόν ουδείς δεν μπορεί να δώσει εξήγηση.
     Ένα είναι σίγουρο, ότι σε μια εβδομάδα από σήμερα η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια αν επιτρέψετε στην Κυβέρνησή σας και στα Μ.Μ.Ε. να συνεχίσουν να καθορίζουν εσκεμμένα την πορεία σας προς την κόλαση του Δάντη.
     Σήμερα, όμως, συγκλίνουν, εκ των πραγμάτων, τα συμφέροντα του Αμερικανού Προέδρου, Ομπάμα, και του γ. Διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν, σε μια εμπλοκή του ΔΝΤ, με την Ελλάδα, με την νέα όμως αποκατεστημένη μορφή του, που σαν θεωρητική αρματωσιά και πρακτική θα ανατρέπει τη σημερινή εικόνα και θα πλησιάζει στην ειδυλλιακή παραδοσιακή πρακτική του, του Φίλου των Εθνών!
     Ο μεν πρ. Ομπάμα γιατί θέλει νέο κύρος στο εγχείρημά του για επιβολή κρατικού ελέγχου στο διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, του οποίου έχασε τον α΄γύρο. Και ο κ. Ντ. Στρος Καν του ΔΝΤ θα επιθυμούσε σφόδρα ένα έπαθλο 10 εκατομμυρίων ικανοποιημένων από τους παραδείσιους σχεδόν όρους παρέμβασης ενός νέου ΔΝΤ Ελλήνων.



Σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε βαρεθεί να ακούμε σενάρια καταστροφολογίας και μετά Χριστόν προφήτες αλλά για όσους δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο Mark Weisbrot ας κοιτάξουν εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Weisbrot
Διαβάστε περισσότερα ...

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Πρόγραμμα Διαύγεια (Δι@ύγεια).

   Η "Δι@ύγεια" είναι μια  καινοτόμος διαδυκτιακή ενημέρωση των πολιτών που αφορά αποφάσεις σε κεντρικό - κυβερνητικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Όλες οι αποφάσεις πρέπει υποχρεωτικά να αναρτώνται στον ιστότοπο αυτό για να έχουν ισχύ. Είναι ένα ακόμα βήμα για την πρόληψη της διαφάνειας των αποφάσεων όλων των οργάνων της πολιτείας λόγω της απευθείας δημόσιας έκθεσής τους. Φυσικά , για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν, πρέπει να επισκεπτόμαστε τη σελίδα ώστε η προσπάθεια για διαφάνεια να "πιάσει τόπο". Άλλωστε και το "σύνθημα" της Δι@ύγειας είναι "διαφάνεια στο κράτος". Έτσι πλέον  δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες τύπου "δεν ήξερα, δεν παρακολουθώ Δημοτικά Συμβούλια γιατί δε βολεύει η ώρα" κτλ. Όλοι οφείλουμε να είμαστε ενήμεροι γιατί ενημέρωση ισούται με άποψη. Όλοι πρέπει να έχουμε άποψη, άλλωστε αυτή είναι και η έννοια του πολιτισμένου ανθρώπου - πολιτικού όντος κατά τον Αριστοτέλη...

Η σελίδα για τις αποφάσεις του  Δήμου Βέροιας : http://et.diavgeia.gov.gr/f/beroia/

Διαβάστε περισσότερα ...

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Debtocracy - Χρεοκρατία

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή. Το Debtocracy αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το ντοκιμαντέρ διανέμεται δωρεάν από τα τέλη Μαρτίου χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης και θα υποτιτλιστεί σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες.
    Πραγματικά αξιέπαινη δουλειά που αξίζει όλοι να τη δείτε στο http://www.debtocracy.gr/indexen.html.
Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό... 
Διαβάστε περισσότερα ...

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Εξαίρετοι "Indignados Griecos"

   Ικανοποιητική ήταν τελικά η συγκέντρωση πολιτών στο Δημαρχείο της Βέροιας. Η κινητοποίηση είχε ξεκινήσει μέσω του Facebook και η προσέλευση ήταν πραγματικά αυθόρμητη. Όσοι συμετείχαν συζήτησαν μεταξύ τους τα τρέχοντα ζητηματα της χώρας και πέρασαν το μήνυμά τους ειρηνικά και ουσιαστικά. Αναρτήθηκαν μάλιστα και πανό με χαρακτηριστικά συνθήματα. Η διαμαρτυρία λήγει σε λιγάκι και οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο "μπράβο" στους πρωτοστάτες αλλά και τους συμμετέχοντες για την εξαίρετη στάση τους. Ο αγώνας συνεχίζεται...
Διαβάστε περισσότερα ...

"Indignados" και στη Βέροια.

     Το κίνημα των indignados (αγανακτισμένων) , έχει γίνει γνωστό και ως M-15, από την 15η Μαΐου, την ημέρα που χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν για πρώτη ημέρα στους δρόμους της Ισπανίας με σκοπό την καθιστική διαμαρτυρία. Ο λόγος φυσικά η εναντίωσή τους στα σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Ισπανίας ώστε η χώρα να βγεί από την κρίση.
     Κάτι ανάλογο είδαμε και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας τις προηγούμενες μέρες, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αθήνα κυρίως. Φυσικά οι κινητοποιήσεις δεν ήταν ανάλογες της Ισπανίας αλλά είναι ένα βήμα από το λήθαργο προς την ενεργοποίηση.
      Σήμερα λοιπόν στις 6 η ώρα το απόγευμα θα συγκεντρωθούν και πολίτες της Βέροιας στην πλατεία Δημαρχείου ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην κοινωνική εξαθλιωση που προωθείται τους τελευταίους μήνες και στη χώρα μας από την κυβέρνηση. Η αρχή έγινε μέσω του Facebook και ,τουλάχιστον ηλεκτρονικά, το ενδιαφέρον συμμετοχής είναι μεγάλο. Μένει να δούμε τι θα γίνει στην πράξη.

Για περισσότερες πληροφορίες :  https://www.facebook.com/event.php?eid=214252135264636




Διαβάστε περισσότερα ...

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Βέροια, η "έξυπνη" πόλη!

    Με σύνθημα «Σκέφτομαι έξυπνα, ενημερώνομαι άμεσα», οι υπηρεσίες του «έξυπνου οικισμού» στο Δήμο Βέροιας προσφέρουν γρήγορη και άμεση περιήγηση στην πόλη της Βέροιας, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες σε επισκέπτες και δημότες.Πέρα από τουριστική και όχι μόνο ενημέρωση, η ιστοσελίδα παρέχει πληροφορίες για τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τις θέσεις ελεύθερης παροχής internet μέσω του Veria WiFi, διευθύνσεις σχολείων και αρχείο πολυμέσων. 
    Τέλος, εντύπωση μας έκανε και η κατηγορία "Τηλεκπαίδευση". Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει και φυσικά κατά πόσο θα προτιμηθεί και θα λειτουργήσει.

Το site της "έξυπνης" Βέροιας είναι το : http://smartcity.veria.gr/web/guest/home

Διαβάστε περισσότερα ...

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Άσχημα νέα για το Πανεπιστήμιο.

     Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους κόλπους των φοιτητών της Βέροιας, η απόφαση για απομάκρυνση της σχολής Χωροταξίας και Ανάπτυξης έχει ληφθεί από τη Σύγκλητο. Ελπίζω να έχει γίνει κάποιο λάθος , κάποια παρερμηνεία , αλλά τα παιδιά ήταν κατηγορηματικά. Θα ερωτηθεί και η Δήμαρχοςγια το αν είναι ενήμερη για τις εξελίξεις και για το αν υπάρχει περιθώριο πίεσης μέσω του Υπουργείου. Το σίγουρο είναι πως οι εξελίξεις θα "τρέξουν" μέσα στο καλοκαίρι.
Διαβάστε περισσότερα ...

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ελπίδες λύσης στο χάος της νυχτερινής ζωής της Βέροιας.

    Το, κοινώς ομολογούμενο, χάος που επικρατεί με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έφτασε σε σημείο να προκαλέσει την αυτεπάγγελτη επέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών της Βέροιας. Όλοι έχουμε δει τί γίνεται με τα μπαρ και τα καφέ σε πολυσύχναστες οδούς και στον πεζόδρομο της Βέροιας που δεν αφήνουν χώρο για πεζούς στα πεζοδρόμια, ή τοποθετούν καρέκλες στο δρόμο για να μην παρκάρουν αυτοκίνητα και κόβουν τη "βιτρίνα" του μαγαζιού.
    Φυσικά και η νυχτερινή ζωή εξυπηρετεί τη διασκέδαση και την κοινωνικότητα των νέων αλλά σε μια πόλη δεν υπάρχουν μόνο οι νέοι και ούτε η διασκέδαση είναι το παν στη ζωή μας. Είναι πραγματικά εξοργιστική η θέση του απυρόβλητου που βρίσκονται όλα αυτά τα μαγαζιά ,χρόνια τώρα, εις βάρος άλλων καταστηματαρχών αλλά κυρίως εις βάρος του συνόλου των πολιτών. Άλλωστε και ο εισαγγελέας ήταν σαφής, επιθυμεί την τήρηση του νόμου. Για όποιον δεν το γνωρίζει, η αυθαίρετη επέκταση με τραπεζάκια, οι αισθητικές αλλαγές στην πρόσοψη διατηρητέων κτισμάτων (όπως όλα τα μαγαζιά στην οδό Εληάς) καθώς και το κλείσιμο με οποιονδήποτε τρόπο των εξωτερικών χώρων των μαγαζιών αυτών είναι παράνομες πράξεις.
    Έπρεπε να επέμβει ο ίδιος ο εισαγγελέας για μια εικόνα που βλέπουμε καθημερινά τα ,τουλάχιστον, 10 τελευταία χρόνια; Το αποτέλεσμα είναι πως το θέμα αναμένεται με ενδιαφέρον να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να είναι παρόντες. Θα ακουστούν σίγουρα πολλές απόψεις και θα φανούν οι προθέσεις των ομιλιτών , γιατί σίγουρα η άθλια αυτή κατάσταση δεν έγινε αυθαίρετα, κάποιοι πρόσφεραν "ασυλία" όλα αυτά τα χρόνια και ίσως μέσα από το Δ.Σ. αυτό αποκαλυφθούν και φυσικά εκτεθούν.
    Όπως και να έχει μετά τη συζήτηση, επί του θέματος αυτού, στο Δημοτικό Συμβούλιο θα αναφερθούμε και πάλι μέσω του blog μας με περισσότερες λεπτομέρειες...

Διαβάστε περισσότερα ...

Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

   
      Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το Ελληνικό Κράτος και την Αυστραλία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.
    Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.
    Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνικού λαού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
    Για το ελληνικό πληθυσμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη από την Άνοιξη του 1914 μέχρι το 1923, ο Αριστοκλής Ι. Αιγίδης στο σημαντικότατο βιβλίο που έγραψε για το προσφυγικό ζήτημα "Η Ελλάς χωρίς τους πρόσφυγας" (Αθήνα 1934) τονίζει ότι «1.200.000 ψυχές αποτελούν τον τραγικόν εις ανθρώπινας απώλειας απολογισμόν του αγώνος». Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τονίζει ότι «μιλάμε για πάνω από 800.000 Έλληνες». Στις 20 Μαρτίου 1922, ο Άγγλος διπλωμάτης Ρέντελ συνέταξε ένα μνημόνιο για τις τουρκικές ωμότητες σε βάρος των χριστιανών από το 1919 κι έπειτα
    Πριν από τον όρο "Γενοκτονία" υπήρχε ο όρος "Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας". Πρόβλημα στη δίκη των γενοκτόνων μπορεί να υπάρξει με το νομικό όρο "nullum crimen nulla poena sine lege", δηλαδή δίχως προϊσχύοντα νόμο δεν υπάρχει έγκλημα ούτε ποινή. Ο όρος της Γενοκτονίας δεν υπήρχε την εποχή εκείνη, έτσι η τιμωρία και καταδίκη εκείνων τίθεται υπό ερωτηματικό. Το ποινικό Δίκαιο, για να εξασφαλίσει τη δίκαιη μεταχείριση των κατηγορουμένων δεν μπορεί να δράσει αναδρομικά. Από την άλλη άποψη όμως σε όλα τα νομικά πλαίσια υπήρχε η τιμωρία της δολοφονίας.
Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. Επίσης, στο 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη «της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».
Στο Δεκέμβριο 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων.
   Οι τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται πως υπήρξε γενοκτονία και τοποθετούν επισήμως το θάνατο των Ελλήνων στα πλαίσια των ευρύτερων απωλειών του πολέμου, του λιμού ή άλλων κοινωνικών αναταράξεων !




Διαβάστε περισσότερα ...