Σελιδες

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Lego στο διάστημα !

Μετά τους αστροναύτες, ο πρώτος ερασιτέχνης λεγκοναύτης: Δύο 17χρονοι μαθητές στο Τορόντο έστειλαν ένα ανθρωπάκι Lego στη στρατόσφαιρα χρησιμοποιώντας ένα μετεωρολογικό αερόστατο που αγόρασαν στο Διαδίκτυο. Φρόντισαν μάλιστα να το εξοπλίσουν με βιντεοκάμερα για να καταγράψουν το ασυνήθιστο ταξίδι !
Ο Μάθιου Χο και ο Άσαντ Μουχάμαντ δαπάνησαν συνολικά 400 δολάρια για την αποστολή τους σχεδόν μέχρι το όριο του Διαστήματος.
Τα δύο αγόρια κρέμασαν κάτω από το αερόστατο ένα ανθρωπάκι Lego με την καναδική σημαία, ένα κινητό τηλέφωνο με GPS, καθώς και τρεις φωτογραφικές μηχανές και μία βιντεοκάμερα που βρήκαν στη διαδικτυακή αγορά μεταχειρισμένων. Για να συνεχίσουν τα μηχανήματα να λειτουργούν σε θερμοκρασία κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου, τα έβαλαν σε ένα πλαστικό κουτί μαζί με ζεστές θερμοφόρες.
       Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Toronto Star, οι μαθητές γέμισαν το μετεωρολογικό αερόστατο, το οποίο κόστισε 85 δολάρια, με αέριο ήλιο αξίας 165 δολαρίων.  Στο βίντεο που ανάρτησαν στο Διαδίκτυο, το αερόστατο ανεβαίνει μέχρι το ύψος των 24 χιλιομέτρων, οπότε σκάει λόγω της διαστολής του αερίου. Το ανθρωπάκι και ο εξοπλισμός αρχίζουν τότε να πέφτουν με ένα αλεξίπτωτο που φτιάχτηκε στη ραπτομηχανή της μαμάς του Μουχάμαντ.  Με τη βοήθεια του δέκτη GPS, και χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή του Πανεπιστημίου του Ουαιόμινγκ που υπολογίζει την πορεία αερόστατων, οι δύο μαθητές βρήκαν τελικά τον λεγκοναύτη στο δάσος, περίπου 122 χιλιόμετρα από το σημείο απογείωσης.
      H επιτυχία ήταν εντυπωσιακή, δυστυχώς όμως το ανθρωπάκι δεν μπορεί να πάρει επίσημα τον τίτλο του αστροναύτη: σύμφωνα με τη NASA, το όριο του Διαστήματος είναι τα 80 χιλιόμετρα.


Πηγή : www.in.gr
Διαβάστε περισσότερα ...

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Δίκτυο κατά της βίας στα Σχολεία

    Αναγνωρίζοντας τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχει η βία μεταξύ των μαθητών για χιλιάδες παιδιά, εφήβους και νέους στη χώρα μας, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα, καθώς και το έλλειμμα της συστηματικής αντιμετώπισης του φαινομένου, ιδρύθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2010, το «Δίκτυο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας Μεταξύ των Μαθητών στο Σχολείο».
     Ως ιδρυτικά μέλη συμμετέχουν: η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η «Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου», το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ο Συνήγορος του Πολίτη με την ιδιότητά του ως Συνήγορος του Παιδιού, η «Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος-Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων», η  Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Τμήμα του ΙΒΒΥ - Kύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Στις συναντήσεις εργασίας για την ίδρυση του ΔΙΚΤΥΟΥ συμμετείχε και η κα Μαίη Παπούλια, Ψυχολόγος.
      Εκπρόσωποι των φορέων του ΔΙΚΤΥΟΥ έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στις 14 Απριλίου 2011 στο Προεδρικό Μέγαρο - συνάντηση στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  επεσήμανε την ανάγκη ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας στο πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας.
Το «ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» αναγνωρίζοντας τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχει η βία μεταξύ των μαθητών για χιλιάδες παιδιά, εφήβους και νέους στη χώρα μας, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα, καθώς και το έλλειμμα της συστηματικής αντιμετώπισης του φαινομένου, έθεσε ως κύριους σκοπούς του:
α. την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της εκδήλωσης βίας μεταξύ μαθητών στο σχολείο ή σε άλλους χώρους που συνδέονται με τη σχολική ζωή και καθημερινότητα
β. τη δημιουργία ενός πλαισίου επιστημονικού και κοινωνικού διαλόγου, σχετικά με:
I) την κατανόηση του προβλήματος
II) τη μεθοδολογία 
III) τις γενικές τεχνικές παρέμβασης
IV) τις διδακτικές πρακτικές υποστήριξης
V) τα προγράμματα αγωγής υγείας
VI) καθώς και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας
γ. την προώθηση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα αναγνώρισης, πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου
δ. τη συγκέντρωση και διάδοση δεδομένων που αφορούν στην επιστημονική μελέτη, την ανάπτυξη μεθοδολογίας και καινοτόμων πρακτικών παρέμβασης σχετικά με το φαινόμενο
ε. την επιμόρφωση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών «πρώτης γραμμής» που ασχολούνται με παιδιά και εφήβους
στ. την ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και ολόκληρης της κοινωνίας, σχετικά με το φαινόμενο
ζ. την ενθάρρυνση της συγκρότησης και λειτουργίας συναφών δικτύων στις τοπικές κοινωνίες.

περισσ'οτερες πληροφορίες http://www.neagenia.gr
Διαβάστε περισσότερα ...